torstai 6. marraskuuta 2014

Pakkasessa ei voi juosta vai...

"En juokse talvisin, kun on liukasta"

Vaasassa on lumi maassa, kylmä ja tiet jäässä. Hiekoituksen tilanne heikko. Kävin äsken juoksemassa 12km. Jalassa oli Inovin Oroc 280-kengät, jotka on tarkoitettu lähinnä maastoon, mutta toimivat jäisellä tiellä oikein mainiosti.

"Pakkasessa ei voi juosta"

Ihan helpostihan tuo meni, vaikka oli kylmä tuuli ja -6c (tuntui kuin -10c). Ensimmäisen kilometrin aikana oli kylmä vähän sieltä ja täältä, mutta sen jälkeen oli oikein hyvä. Yleensä palelen reisistä ja pakaroista, mutta tänään oli trikoiden alla ohuet lämpökerrastot ja trikoiden päällä vielä tuulihousut. Sama kerrospukeutuminen löytyi myös yläkropasta: alla lyhythihainen hengittävä paita, sitten pitkähihainen paita ja päällä tuulitakki. Kädessä tottakai mummon tekemät tumput ja päässä ihan peruspipo. Tämän päiväinen lenkki oli peruskestävyysjolkottelu, joten rauhalliseen vauhtiin pukeudun myös tavallista lämpimämmin.


Menin aamulla lenkkivaatteissa bussilla töihin.
Aamujuonnon jälkeen juoksin kiertoreittiä takaisin kotiin.

"En pysty juoksemaan pakkasessa"

Siihen tottuu. Minulla oli tänään sama vaatetus kuin viime talvena silloin, kun oli -20c. Itse reagoin kylmään herkästi, mutta totun jonkin ajan kuluttua. Jos nämä pienet pakkaset jatkuvat, voin vähentää vaatetta parin viikon päästä. Lämpötilan mennessä miinuksen puolelle kipeytän myös helposti kurkkuni. Joka lenkin jälkeen iskee pieni kurkkukipu, mutta se menee ohitse joidenkin viikkojen jälkeen.

"Sinä olet sinä. Minä en pysty"

En minäkään ennen pystynyt. Kun juoksin ensimmäisiä kertoja talvella, oli se epämiellyttävää. Kuitenkin löytäessäni oikean vaatetuksen ja sopivat kengät, kokemuksesta tuli huomattavasti miellyttävämpi. Nykyään pakkaslenkin jälkeen on todellinen "minä tein sen"-olo kerta toisensa jälkeen.  


Osa kävelyteistä oli jäätynyttä puuroa.

"En vaan pidä talvesta"

En kuule minäkään. En, vaikka muut kuinka yrittäisivät kääntää pääni. Olen kesän lapsi, mutta en halua antaa talvelle periksi. Minä taistelen. En jätä lenkkejä väliin talven takia ja yritän oikein kovasti ajatella positiivisesti (esim. jos ei ole lunta, joulupukki ei pääse tuomaan minulle sitä uutta Audi A1 Sportpackia tai toivomaani timanttisormusta). Myönnän toki, että talvella on kaunista. Tykkään katsella lumisadetta ja isoja kinoksia. Neljän seinän sisältä tietenkin. Takkatulen äärestä. Glögi-muki toisessa kädessä ja lapsilta varastetut joulukarkit toisessa. Se on hieno tunne se.

Marrasputki siis jatkuu. Lenkkejä suoritettu 6/30. Nyt kaikki ulkoilemaan, säästä viis! Yhdessä olemme vahvoja! Ja Svenska Dagenin kunniaksi myös toisella kotimaisella, tillsammans är vi starka. Hurraa!

8 kommenttia:

 1. Hienot vasta-argumentit. Pakkasessa, helteessä, tuulessa, sateessa tai tasaisen tylsässäkään säässä ei voi juosta jos ei halua juosta. Jos taas haluaa juosta niin säällä ei ole merkitystä :)

  Hyvää putkea Miia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mika! Ja juuri näin, tekosyitä löytää aina, jos haluaa :)

   Poista
 2. Mahti postaus! Olen samaa mieltä. Itse tykkään juosta sopivalla sateella, vähemmän ihmisiä liikkeellä ja happirikas ilma! Talvijuoksu vaatii tottumista mutta kun tottuu niin nautin myös niistä lenkeistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krista! Tuo nauttiminen on kyllä jännää, kun ennen vihasin pakkas- ym. lenkkejä, mutta nykyään sitä jotenkin saa enemmän kicksejä mitä hankalampi ilma :)

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus, tosi motivoiva! :) Aina voi juosta ja kylmiin pakkaskeleihinkin voi tottua! Talvella on kaunista, kunhan on kunnolla pakkasta - tämä Etelä-Suomen loskakeli ei ole se paras mahdollinen, mutta juoksun jälkeen fiilis on mainio! :)

  VastaaPoista
 4. Pakkasjuoksu on mukavaa! En onneksi kärsi hengitysongelmista, joten naatiskelen suorastaan pirtsakasta pakkasessa juoksemisesta. Olen niitä, jotka tosiaan juoksee mieluummin 20asteen pakkasessa kuin kuumassa helteessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä on joka lähtöön :D Toisaalta, jos pitäisi valita helle ja pakkanen, ottaisin myös pakkasen, vaikka lämmöstä tykkään. Mulle sopii sellainen talvi-Kanaria-keli :)

   Poista