perjantai 13. syyskuuta 2013

Haaste.

Iina antoi minulle blogiini 11 kysymystä jo aikoja sitten, mutta vastaaminen on jäänyt. Tänään pukkaa hieman flunssaa, joten en jaksa analysoida Mörököllin käyttäytymismalleja tai pohtia Kahvakuulan kummallista fiksaatiota DVD-levyihin, vaan otan Iinan haasteen vastaan.

Haasteessa vastaan Iinan itse keksimiin kysymyksiin, joita on 11 kappaletta. Lopuksi keksin itse yksitoista kysymystä ja haastan 11 blogia (teen tämän heti maanantaina, joten olkaa varuillanne).

Aloitetaan kysymyksillä.

1. Mikä sai sinut kirjoittamaan blogia?

Ensimmäinen blogini oli kannustus itselleni. Päätin juosta ensimmäisen maratonini 9kk lapseni syntymän jälkeen ja halusin juosta sen alle 4h. Muutamat ihmiset erehtyivät tuomitsemaan aikeeni mahdottomaksi, joten blogi oli itseni psyykkaamista varten. Jäin koukkuun juoksemiseen, blogi muutti Bloggeriin ja tässä sitä edelleen ollaan. Olen monesti ajatellut lopettaa sen kirjoittamisen, koska en enää tarvitse sen tuomaa psyykkausta. Olen kuitenkin saanut palautetta, että blogistani on apua monelle, joten jatkan.

2. Luetko toisten blogeja?

Kyllä luen. Pääosin luen juoksemisesta kertovia ja juoksukilpailuraportit luen aina. Suosikkini on eräs sirkus-blogi :)

3. Mitä urheilu sinulle merkitsee?

Kaikkea. Se on elämä, intohimo, harrastus, työ, parisuhde, pakkomielle, menneisyys ja tulevaisuus. Urheilu on elämäni perusta, kulmakivi. Ilma, jota hengitän. Elämä ilman urheilua? En tiedä. Onneksi ei tarvitse valita.      

4. Tykkäätkö kilpailla?

Tykkään. Se on kivaa, mutta pääosin kilpailen itseäni vastaan. Muut kilpailijat saavat minut tottakai yrittämään parastani ja jokainen vastaantuleva selkä kannustaa jaksamaan vielä vähän enemmän . Hyvät sijoitukset ja palkinnot ovat ainoastaan mukava plussa. Hyvä sijoitus huonolla juoksulla ei tuo tyydytystä. Hyvä juoksu palkitsee aina juoksijansa.

5. Mitä muuta harrastat kuin urheilua?

Harrastan työtä. Työssäkäyminen on urheilun ohella suurin harrastukseni ja nautintoni. Radiotyö, Personal Trainerin työ (okei, urheilua), järjestötyö, koripallon valmentaminen (okei, taas urheilua) ja uusi kuuluttajan työ Vaasan Sportin matseissa (okei, okei taas urheilua). Minusta on kiva tehdä töitä, en ajattele työtä työnä. Tykkään myös kuvataiteista, teatterista, musiikista, mutta nämä jäävät ajanpuutteen(kin) vuoksi vääjäämättä urheilun jalkoihin.  

6. Mitä eri lajeja harrastat säännöllisesti?

Kolme vuotta sitten listani olisi ollut pitkä. Nyt se on hävettävän lyhyt ja se yksi ja ainoa lajini alkaa J-kirjaimella. Teen kyllä kuntosalilla ja kotona tukevia harjoitteita Fustralla lähes päivittäin. Tarkoitus on kyllä monipuolistaa harjoittelua. 

7. Paras urheilumuistosi?

Kyllä se on ensimmäinen maratonini Tukholmassa 2012. Olin varautunut siihen, että matka on raskas ja mitä tahansa voi tapahtua. En kuitenkaan ollut varautunut siihen, että jäätävä sade veisi tunnon jaloista, sormista, kasvoista. Lämpötila oli +4 ja tuuli oli hurja. Aikatavoitteeni ensikertalaiseksi oli haasteellinen, 3.53. Maalissa luulin, että tavoite oli jäänyt kauaksi. Matka oli niin raskas. Vietin tunnin ensiaputeltassa syväjäässä. Poispäästyäni ja tehtyäni tilaa vielä pahemmin kylmettyneille juoksijoille, laahustin viltti päälläni yksin stadionilta metrotunneliin lämmittelemään, askel askeleelta. Hitaasti. Matka tuntui hirveän pitkältä ja mun oli niin kylmä. Menin sisään ensimmäiseen näkemääni kahvilaan, tilasin kuumaa kahvia ja soitin Mörököllille Suomeen. Kölli kertoi, että aikani oli 3.50. Se tunne, SE TUNNE sai minut jäämään kiinni juoksemiseen. Minä olin tehnyt sen! Kaikki ne kilometrit, kaikki se työ, epäusko. Se oli sen arvoista. Parasta.

8. Tärkein urheiluvarusteesi?

Tällä hetkellä Garmin 110, joka näyttää nopeuteni. Olen sen avulla opetellut juoksemaan tarpeeksi hitaasti ja nopeusnäyttö tsemppaa etenkin vauhdikkailla lenkeillä juoksemaan oikealla, etukäteen määritetyllä nopeudella.

9. Paljonko urheilu vie aikaa tavallisella viikolla?

Juoksen 50km-70km viikossa, joten 5-7h menee juoksuun. Tuplasti sama aika menee pyöriessä netissä juoksufoorumilla, tutkien juoksutapahtumia ja lukien juoksemisesta. Tiedän, pakkomielle on armoton. Oheisharjoitteluun eli Fustraan menee 2-3h. Koripallotreeneissä valmentamiseen 2 x 1,5h. Penkkiurheiluun voi varata joitakin tunteja. Venyttelen koko ajan jotakin paikkaa. Lasketaanko hieronnat?  

10. Minkälainen harjoittelija olet?

Tunnollinen. Minulla on tavoite, päämäärä ja pyrin sinne määrätietoisesti. Lokakuun lopulla aloitan 30 viikon harjoitusohjelman kohti Prahan maratonia ja silloin yksikään treeni ei jää väliin. Paitsi kipeänä. Silloin en treenaa. Tunnollisuus tai määrätietoisuus ei kuitenkaan sulje pois nautintoa, ei missään tapauksessa. Jokainen juostu askel on etuoikeus.

11. Juostaanko kilpaa?

Mennään Iina mielummin pitkälle metsälenkille. Veikkaan, että juteltavaa löytyisi.

Iinan blogin löydät osoitteesta  
http://juokseaiti.blogspot.fi/
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti