lauantai 25. toukokuuta 2013

Tankkaus maratonille.

Olen juossut kolme maratonia. Kaikkiin olen valmistautunut hieman eri tavoin tankaten. Kerran tankkasin vähän vähemmän, kerran vähän enemmän, kerran ihan liikaa. Nyt kokeilen jälleen eri systeemiä ja ajattelin tankata suhteellisen kevyesti. Pysyttelen normaalissa ruokavaliossani ja pidän huolta siitä, että syön kaikki päivän ateriat välipaloineen.

Koska Tukholman maraton juostaan lauantaina, on tankkauspäivät tiistai, keskiviikko ja torstai. Silloin juon päivittäin litran samaa urheilujuomaa, jota tarjotaan Tukholmassa. Satsaan tankkauksessa juomapuoleen, joten tulen myös juomaan jonkin verran appelsiinimehua. Vaihdan proteiinipitoiset välipalat hiilihydraateihin eli rahkan sijasta syön pari riisikakkua tai / ja juon mustikkakeittoa. Samalla vähennän rasvoja (hyviä), joita syön normaalisti yli suositusten (positiivinen vaikutus entiseen ongelmavatsaan ja entiseen akneihoon). Syön siis päivässä ainoastaan yhden purkin rahkaa ruokalusikallisella rypsiöljyä, vaikka syön tämän satsin normaalisti kolmesti. Annoskoot pidän ihan normaalissa ja lounaaksi sekä päivälliseksi tulen syömään pastaa ja jauhelihaa tai kanaa ja riisiä.

En syö mitään epäterveellistä, en karkkia, en roskaruokaa.  Tällä kertaa jätän leivän kokonaan pois.

Perjantaina syön täysin normaalisti ja otan pari riviä tummaa suklaata. Kuten aina ennen starttia. Se on mun ja tumman suklaan välinen juttu. Lauantaina syön aamupalalla kevyen hiilihydraattipitoisen aamupalan kolme tuntia ennen starttia. Kahta tuntia ennen syön vielä banaanin ja juon urheilujuomaa. Kahvin jätän perjantai-aamun jälkeen pois. Viimeiset kaksi tuntia ennen starttia olen syömättä ja juomatta.

Kaikilla on omat tapansa valmistautua ja oma valmistautumiseni on kehittynyt tähän suuntaan. Joka kerta varmasti oppii jotain uutta ja se, mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi toiselle.

Muuten elämä oman elämänsä huippu-urheilijalla hymyilee.

 Kahvakuula on oppinut tekemään palapelejä ilman, 
että palat lentelee ympäri seiniä huudon kera.

 Puutarhassani kukat kukkivat. Kiitos äitini.
Vai missä vaiheessa luulitte minun ehtivän kupsuttamaan?

Foam Roller tuli eilen. 

Sisällä laitetaan autoja jonoihin, ulkona palloja.

Eilen juoksin viimeisen kovemman kympin. Kantapää ei tykännyt sitten yhtään. Nyt särkee ja kolottaa. Juoksu oli loppumatkasta hankalaa. Viikko aikaa. Tulee kiire, mutta luotto on kova.

    

2 kommenttia:

  1. Voi että, kovasti nyt tsemppiä tuon kantapään kanssa!

    Onko jotain erityisiä syitä siihen, miksi päätit tällä kertaa tankata noin? Miksi jätät leivän pois? Itse suunnittelin myös (vaikka näin ekakertalaisena ihan pihalla olenkin tankkausjutuista) tankata kevyehkösti, en halua mitään ähkyä enkä tukkoista oloa. Olen jaksanut treenikauden 32 km lenkit ihan hyvin normaaliruoilla. Samoin syksyllä juoksin testimielessä rauhallisen 41 km ihan kevyellä tankkauksella, eikä tullut mitään totaalihyytymistä. Ajattelin syödä vähän enemmän niitä hiilareita, mitä muutenkin syön, ja juoda juuri mehua ja urheilujuomaa (tänään kävin ostamassa tuota Tukholmassa olevaa Maximia).

    Nyt alkaa vähän jännittää tuo sääennuste :) Jos lämpötila kipuaa 20 asteeseen ja sen yli, miten sitten vaikuttaa juoksuun... Käsittääkseni jotkut ottavat lämpimällä kelillä suoloja, magnesiumia ym., oletko sinä käyttänyt näitä? Magnesiumia olen syönyt tosin nyt muutenkin.

    Tuo Foam Roller on kunnon kidutusväline :D Suunnitelmissa on ollut mullakin hankkia sellainen kotiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikaisemmin olen lähinnä "innostunut" turhaan tuosta tankkauksesta. Olen kulkenut patonki kädessä ympäri kaupunkia ja laittanut tuulemaan hiilareilla. Toisin sanoen olen syönyt aivan liikaa "luvalla" ja etenkin leipää. Parhaat pitkikset olen myös tehnyt vähällä tankilla, joten kokeilen nyt tätä. Vatsan kanssa myös ollut maroilla ongelmia, joten siksi jätän leivän kokonaan pois.

      Syön myös magnessiumia, mutta jätän sen pois kisapäivänä juuri vatsan takia. Jos sääennusteet näyttävät lämpimiltä, alan nyt syömään suolatabletteja ja otan niitä myös juoksuun mukaan :)

      Juu, Foam Roller on ihan kamalan ihana :)

      Poista